🍏 Tarta z prażonymi jabłkami i kruszonką

smak jesieni, który zawsze się udaje

Są takie wypieki, do których chce się wracać o każdej porze roku – kruche, pachnące masłem, z miękkim środkiem i chrupiącą górą. Tarta z prażonymi jabłkami i kruszonką to właśnie jedno z tych ciast. Pachnie jak dom, jak dzieciństwo i jak jesień, kiedy za oknem chłodno, a w kuchni ciepło od piekarnika.

To połączenie klasycznej tarty, domowej szarlotki i chrupiącej kruszonki — proste, a zawsze robi wrażenie. Sprawdza się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania.

Składniki ( forma 28cm)

Ciasto kruche

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 źółtko
  • 1-2 łyzki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

  • 6-7 dużych jabłek (ok.900g po obraniu)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodyczy jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyzka mąki ziemniaczanej jeśli jabłka są bardzo soczyste )

Kruszonka

  • 100g mąki pszennej
  • 70g zimnego masła
  • 70g cukru (biały lub brązowy)

Lub po prostu użyć gotowych jabłek w słoiku

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche

W misce połącz mąkę,sól i cukier puder.

Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami,aż masa będzie przypominać gruby piasek .

Wymieszaj z żółtkiem i odrobiną wody,tylko aż do momentu połączenia składników.

Zagnieść w kulę,zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut

2. Prażone jabłka

Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Na dużej patelni rozpuścić masło,dodaj jabłka, cukier,cynamon i sok , cytryny . Praż na średnim ogniu 10-15 minut , aż owoce zmiejną ,ale zachowają kształt . Jeśli puszczą dużo soku ,dodaj mąkę ziemniaczaną. Odstaw do ostudzenia

3. Kruszonka

Połącz mąkę,cukier i zimne masło. Rozcieraj palcami ,aż powstaną grudki .

Składanie i Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra -doł). Rozwałkuj schłodzone ciasto , wylóż nim formę (28 cm) i nakłuj widelcem. Podpiecz spód przez 15 minut ( można użyć obciążenia -Np. Fasoli na papierze do pieczenia). Następnie wylóż prażone jabłka i posyp całość kruszonką . Piecz 30-35 minut aż wierzch będzie złocisty i chrupiący

Podanie i wykończenie

Po wystudzeniu oprósz tartę cukrem pudrem przez drobne sitko. Dzięki temu wygląda jak z najlepszej cukierni – lekka mgiełka pudru podkreśli złoty kolor kruszonki. Świetnie smakuje sama , ale jeszcze lepiej gałką lodów waniliowych , kleksem bitej śmietany lub sosem karmelowym .

Jeśli chcesz , by dłużej zachowała świeżość – przechowuj ja w lodówce, pod przykryciem . Przed podaniem możesz lekko podgrzać w piekarniku, wtedy znowu będzie pachniała jak świeżo upieczona

💛 Wskazówka

Jeśli lubisz bardziej wilgotne tarty, możesz pod jabłka wylać warstwę budyniu waniliowego. To nada ciastu kremową konsystencję i dodatkowy aromat – coś pomiędzy tartą a szarlotka z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *