Składniki na ciasto cytrynowe „Cytrusek Deluxe”
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Krem 1 (z galaretką)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wrzątku
- 330 ml śmietanki 30–36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Krem 2 (cytrynowa chmurka)
- 330 ml śmietanki 30–36%
- sok z 1 całej cytryny
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 paczka herbatników
- sok z 1 cytryny (do nasączenia herbatników)
Lukier cytrynowy
- cukier puder (na oko, ok. 1 szklanka)
- sok z połowy cytryny
- odrobina wody (tyle, by powstała gęsta polewa)
Jak zrobić biszkopt z kremem cytrynowym – krok po kroku
👩🍳 Wykonanie
1. Biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo wsypuj cukier, miksując. Dodaj żółtka.
Delikatnie wmieszaj przesiane mąki.
Wylej masę na blaszkę (25×30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut w 170°C. Ostudź.
Krem 1 – cytrusowo-galaretkowy
Rozpuść galaretkę w szklance wrzątku. Ostudź do lekkiego tężenia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Wlej tężejącą galaretkę, miksując na niskich obrotach.
Krem 2 – cytrynowa chmurka
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Pod koniec wlej sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
3. Układanie:Nabiszkopt wyłóż krem
1.Ułóż warstwę herbatników, lekko nasączonych sokiem z cytryny.Rozsmaruj krem 2.
Prosty przepis na lukier cytrynowy
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody.Polej wierzch ciasta.
Chłodzenie
Wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny, a najlepiej na całą noc.
✨ Efekt
Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, łączy słodycz biszkoptu i lukru z kwaskowatością cytryny. Idealne na letni deser, na poprawę humoru w gorszy dzień albo gdy po prostu chce się czegoś świeżego i wyjątkowego.
