🍋 Ciasto „Cytrusek Deluxe” – z kremem cytrynowym

Składniki na ciasto cytrynowe „Cytrusek Deluxe”

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem 1 (z galaretką)

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 330 ml śmietanki 30–36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem 2 (cytrynowa chmurka)

  • 330 ml śmietanki 30–36%
  • sok z 1 całej cytryny
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 paczka herbatników
  • sok z 1 cytryny (do nasączenia herbatników)

Lukier cytrynowy

  • cukier puder (na oko, ok. 1 szklanka)
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody (tyle, by powstała gęsta polewa)

Jak zrobić biszkopt z kremem cytrynowym – krok po kroku

👩‍🍳 Wykonanie

1. Biszkopt:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Stopniowo wsypuj cukier, miksując. Dodaj żółtka.

Delikatnie wmieszaj przesiane mąki.

Wylej masę na blaszkę (25×30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz 30 minut w 170°C. Ostudź.

Krem 1 – cytrusowo-galaretkowy

Rozpuść galaretkę w szklance wrzątku. Ostudź do lekkiego tężenia.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

Wlej tężejącą galaretkę, miksując na niskich obrotach.

Krem 2 – cytrynowa chmurka

Ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

Pod koniec wlej sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.

3. Układanie:Nabiszkopt wyłóż krem

1.Ułóż warstwę herbatników, lekko nasączonych sokiem z cytryny.Rozsmaruj krem 2.

Prosty przepis na lukier cytrynowy

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody.Polej wierzch ciasta.

Chłodzenie

Wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny, a najlepiej na całą noc.

✨ Efekt

Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, łączy słodycz biszkoptu i lukru z kwaskowatością cytryny. Idealne na letni deser, na poprawę humoru w gorszy dzień albo gdy po prostu chce się czegoś świeżego i wyjątkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *