Puchaty sernik waniliowy na spodzie

Składniki

Spód

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 120 g cukru (zwykłego, najlepiej drobnego)
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

1. Spód

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem

2. Dodaj zimne masło, posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami.

3. Dodaj jajko i żółtko, szybko zagnieć ciasto.

4. Wylep nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Masa serowa

1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

2. Dodaj twaróg waniliowy i krótko zmiksuj tylko do połączenia składników.

3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając 3 duże łyżki cukru.

4. Pianę delikatnie wmieszaj do masy serowej szpatułką, aby nie stracić puszystości.

3. Pieczenie

1. Piecz w 170°C (góra–dół) przez 60–70 minut.

2. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 10–15 minut, aby nie opadł gwałtownie.

4. Podanie

1.Gdy sernik wystygnie, oprósz go cukrem pudrem.

2.Dzięki dużej ilości piany jest puszysty i lekki – można go kroić i jeść od razu, bez chłodzenia w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *