Składniki
Spód
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 120 g cukru (zwykłego, najlepiej drobnego)
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Spód
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem
2. Dodaj zimne masło, posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami.
3. Dodaj jajko i żółtko, szybko zagnieć ciasto.
4. Wylep nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Masa serowa
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj twaróg waniliowy i krótko zmiksuj tylko do połączenia składników.
3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając 3 duże łyżki cukru.
4. Pianę delikatnie wmieszaj do masy serowej szpatułką, aby nie stracić puszystości.
3. Pieczenie
1. Piecz w 170°C (góra–dół) przez 60–70 minut.
2. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 10–15 minut, aby nie opadł gwałtownie.
4. Podanie
1.Gdy sernik wystygnie, oprósz go cukrem pudrem.
2.Dzięki dużej ilości piany jest puszysty i lekki – można go kroić i jeść od razu, bez chłodzenia w lodówce.
