Ciasto ucierane z kropelkami czekoladowymi

2 foremki po 1 litrze
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 90–100 ml oleju
  • 120 ml mleka
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstrakt waniliowy
  • 120–150 g kropelek czekoladowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Przygotuj formę

1 -litrową keksówkę wyłóż papierem lub natłuść i oprósz mąką.

2. Ubij jajka z cukrem

Miksuj 3–4 minuty, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

3. Dodaj olej

Wlej cienką strużką, miksując krótko.

4. Dodaj mleko i wanilię

Wymieszaj.

5. Przesiej suche składniki

Mąkę + proszek do pieczenia + sól.Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników.

6. Dodaj kropelki czekoladowe

Obtocz je wcześniej w 1 łyżce mąki, żeby nie opadły, i wmieszaj do ciasta.

7. Przelej do formy

Wygładź wierzch.

8. Piecz 45–55 minut w 170°C (góra–dół)

Piecz do suchego patyczka.

Po upieczeniu ostudź na kratce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *