- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju lub 200 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 2 szklanki mleka lub jogurtu/kefiru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 1 kg śliwek żółtych (wypestkowanych, przekrojonych na pół)
- Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki cukru
- 100g zimnego masła
Ciasto:
Rozetrzyj masło/olej z cukrem.
Dodawaj po jednym jajku, mieszając ręcznie.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlewaj na zmianę mleko – wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do dużej blachy (ok. 25×40 cm).
Śliwki:
Ułóż połówki śliwek na cieście, skórką do dołu.
Kruszonka:
Rozetrzyj w palcach mąkę, cukier i zimne masło.
Posyp śliwki kruszonką.
Pieczenie:Piecz w 180°C przez 45–50 minut, do suchego patyczka i ładnego zarumienienia kruszonki.
Efekt: duża blacha wilgotnego, puszystego ciasta z kwaśno-słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką.
