Biszkopt kakaowy na dużą blachę 25×40 cm
Składniki:
- 10 jajek (rozmiar M)
- 1 i 2/3 szklanki cukru (ok. 330 g)
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 185 g)
- 3/4 szklanki kakao (ok. 65 g)
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3 .Stopniowo wsypuj cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
4. Dodawaj żółtka – delikatnie mieszając.
5. Mąkę przesiej z kakao i partiami dodawaj do masy, mieszając szpatułką (nie mikserem!).
6. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
7. Piecz w 170°C przez 40–45 minut (do suchego patyczka).
8. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku, potem odwróć do góry nogami (żeby się nie zapadł).
Taki biszkopt z 10 jaj w blaszce 25×40 cm wychodzi ładny, równy i stabilny – spokojnie można go przekroić na 2 blaty.
Krem
- 500 ml śmietanki 30–36%
- 250 g serka mascarpone (dla stabilności)
- 2 galaretki pomarańczowe (rozpuszczone w 600 ml wody, odstawione do lekkiego stężenia)
- 3 łyżki cukru pudru
Na wierzch:
- 1 opakowanie delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe (rozpuszczone w 700 ml gorącej wody, ostudzone do lekkiego stężenia)
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywno, dodawaj stopniowo cukier, następnie żółtka.
Delikatnie wmieszaj mąkę z kakao.
Piecz w 170°C przez 30–35 minut. Po wystudzeniu przekrój na dwa blat.
2. Krem:
Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone.
Wlej tężejącą galaretkę pomarańczową i delikatnie zmiksuj.
3. Przełożenie
Na pierwszy blat biszkoptu połóż połowę kremu.
Przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę kremu.
4. Wierzch:
Na kremie ułóż delicje (możesz je lekko wciskać).
Zalej delikatnie tężejącą galaretką pomarańczową.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze stężeje.
Efekt: „Pomarańczowa Fantazja” zyska elegancki, błyszczący wierzch – delikatny krem, czekoladowe delicje i pomarańczowa galaretka tworzą lekkie, orzeźwiające połączenie.
