Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką (bez miksera) – podwójna porcja

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju lub 200 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mleka lub jogurtu/kefiru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 1 kg śliwek żółtych (wypestkowanych, przekrojonych na pół)
  • Składniki na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 100g zimnego masła

Ciasto:
Rozetrzyj masło/olej z cukrem.
Dodawaj po jednym jajku, mieszając ręcznie.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlewaj na zmianę mleko – wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do dużej blachy (ok. 25×40 cm).

Śliwki:
Ułóż połówki śliwek na cieście, skórką do dołu.

Kruszonka:
Rozetrzyj w palcach mąkę, cukier i zimne masło.
Posyp śliwki kruszonką.

Pieczenie:Piecz w 180°C przez 45–50 minut, do suchego patyczka i ładnego zarumienienia kruszonki.

Efekt: duża blacha wilgotnego, puszystego ciasta z kwaśno-słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *