Pomarańczowa Fantazja

Biszkopt kakaowy na dużą blachę 25×40 cm

Składniki:

  • 10 jajek (rozmiar M)
  • 1 i 2/3 szklanki cukru (ok. 330 g)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 185 g)
  • 3/4 szklanki kakao (ok. 65 g)
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Oddziel białka od żółtek.

2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3 .Stopniowo wsypuj cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

4. Dodawaj żółtka – delikatnie mieszając.

5. Mąkę przesiej z kakao i partiami dodawaj do masy, mieszając szpatułką (nie mikserem!).

6. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).

7. Piecz w 170°C przez 40–45 minut (do suchego patyczka).

8. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku, potem odwróć do góry nogami (żeby się nie zapadł).

Taki biszkopt z 10 jaj w blaszce 25×40 cm wychodzi ładny, równy i stabilny – spokojnie można go przekroić na 2 blaty.

Krem

  • 500 ml śmietanki 30–36%
  • 250 g serka mascarpone (dla stabilności)
  • 2 galaretki pomarańczowe (rozpuszczone w 600 ml wody, odstawione do lekkiego stężenia)
  • 3 łyżki cukru pudru

Na wierzch:

  • 1 opakowanie delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe (rozpuszczone w 700 ml gorącej wody, ostudzone do lekkiego stężenia)

Przygotowanie:

Ubij białka na sztywno, dodawaj stopniowo cukier, następnie żółtka.

Delikatnie wmieszaj mąkę z kakao.

Piecz w 170°C przez 30–35 minut. Po wystudzeniu przekrój na dwa blat.

2. Krem:

Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone.

Wlej tężejącą galaretkę pomarańczową i delikatnie zmiksuj.

3. Przełożenie

Na pierwszy blat biszkoptu połóż połowę kremu.

Przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę kremu.

4. Wierzch:

Na kremie ułóż delicje (możesz je lekko wciskać).

Zalej delikatnie tężejącą galaretką pomarańczową.

Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze stężeje.

Efekt: „Pomarańczowa Fantazja” zyska elegancki, błyszczący wierzch – delikatny krem, czekoladowe delicje i pomarańczowa galaretka tworzą lekkie, orzeźwiające połączenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *