Sernik na brązowym (kakaowym) spodzie

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao (2 łyżki)
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki zimnej wody

Masa Serowa

  • 1 kg sera z wiaderka (gęstego)
  • 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

Spód

Wymieszaj mąkę z kakao i cukrem pudrem.

Dodaj zimne masło, posiekaj nożem, a potem szybko zagnieć z żółtkiem i odrobiną wody.

Rozwałkuj cienko, wyłóż dno formy 36×21 cm.

Podpiecz 10 minut w 180°C, żeby był chrupiący.

Masa serowa

Zmiksuj krótko ser z cukrem, jajkami i mąką.

Dodaj roztopione masło, wymieszaj tylko do połączenia.

Pieczenie

Wylej masę na podpieczony spód.Piecz w 170°C (góra–dół) przez ok. 60 minut.Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 10–15 minut, potem wystudź w temperaturze pokojowej.

Dzięki dodatkowi kakao spód będzie miał brązowy kolor i lekko czekoladowy smak, a całość dalej nie wymaga lodówki przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *