Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 20 g kakao (2 łyżki)
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki zimnej wody
Masa Serowa
- 1 kg sera z wiaderka (gęstego)
- 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 100 g roztopionego, przestudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Spód
Wymieszaj mąkę z kakao i cukrem pudrem.
Dodaj zimne masło, posiekaj nożem, a potem szybko zagnieć z żółtkiem i odrobiną wody.
Rozwałkuj cienko, wyłóż dno formy 36×21 cm.
Podpiecz 10 minut w 180°C, żeby był chrupiący.
Masa serowa
Zmiksuj krótko ser z cukrem, jajkami i mąką.
Dodaj roztopione masło, wymieszaj tylko do połączenia.
Pieczenie
Wylej masę na podpieczony spód.Piecz w 170°C (góra–dół) przez ok. 60 minut.Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na 10–15 minut, potem wystudź w temperaturze pokojowej.
Dzięki dodatkowi kakao spód będzie miał brązowy kolor i lekko czekoladowy smak, a całość dalej nie wymaga lodówki przed podaniem.
