Szybkie ciasto bananowe w 15 minut

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g cukru (możesz dać mniej, jeśli banany są bardzo słodkie)
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę.
  3. Dodaj jajka, cukier i olej – wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, całość wymieszaj do połączenia składników.
  5. Przełóż ciasto do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ok. 40–45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek suchy.

Najlepiej smakuje z polewą mleczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *