Wilgotne ciasto czekoladowe na oleju – prosty przepis z polewą

To jeden z najprostszych i najpewniejszych wypieków. Wilgotne ciasto czekoladowe na oleju zawsze się udaje, a do tego jest miękkie, puszyste i długo pozostaje świeże. Co więcej, przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. Dzięki dodatkowi gorącej wody ma idealną, wilgotną strukturę, którą pokochają domownicy i goście.

Składniki na ciasto (25×30 cm)

  • 4 jajka (L)
  • 1 i ½ szklanki cukru (ok. 300 g)
  • 1 szklanka oleju (240 ml)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej (ok. 375 g)
  • ⅓ szklanki kakao (ok. 30–35 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)

Składniki na polewę kakaową

  • 125 g masła (pół kostki)
  • ½ szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 4 płaskie łyżki kakao (ok. 25 g)
  • 3 łyżki mleka lub wody

Przygotowanie krok po kroku

1. Ubijanie jajek z cukrem

Na początku ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i mięciutkie.

2. Łączenie składników

Dodaj olej i mleko, wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Wsyp suche składniki do mokrych i krótko wymieszaj.

3. Dodanie wody i pieczenie

Na końcu wlej gorącą wodę – dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo wilgotne i delikatne. Masę przelej do blaszki 25×30 cm wyłożonej papierem. Piecz w 180°C (góra–dół) przez 40–45 minut. Patyczek może być lekko wilgotny

Jak zrobić polewę kakaową

W rondelku rozpuść masło z cukrem i mlekiem. Dodaj kakao i mieszaj trzepaczką, aż powstanie gładka i błyszcząca masa. Gotuj jeszcze 1–2 minuty na małym ogniu. Dzięki temu polewa uzyska idealną konsystencję. Polej nią wystudzone ciasto.

Jak podawać i przechowywać ciasto

To ciasto najlepiej smakuje z domową polewą kakaową, jednak możesz je również posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi

FAQ – najczęstsze pytania

Czy mogę upiec to ciasto w tortownicy?

Tak, ale czas pieczenia może być krótszy – sprawdzaj patyczkiem.

Czy ciasto wyjdzie bez polewy?

Oczywiście. Jest tak wilgotne, że wystarczy posypać je cukrem pudrem

Przechowuj je pod przykryciem w chłodnym miejscu. Dzięki olejowi zachowuje świeżość nawet przez 3–4 dni. Co więcej, możesz je także zamrozić w porcjach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *